Non una questione privata,
una questione di privacy


La polizia postale, con la scusa dell'indagine su crocenera anarchica,
ha avuto modo di spiare per un anno le comunicazioni personali
di tutti gli utenti del server autistici.org / inventati.org

http://www.autistici.org/ai/crackdown
http://svizac.skolstvo.t-com.hr/UPS/geeklog-1.3.9sr1/public_html/article.php?story=20050622170914709

Današnji važniji tekstovi
ARUBA I POŠTANSKA POLICIJA - PRIVATNOST: 1-0 (Hitno izvješe Autistici//Inventati, 22. 06. 2005.)
Wednesday, June 22 2005 @ 05:09 PM
Autistici//Inventati opet imaju problema s policijskom kontrolom zbog ega je trenutno nemogue spojiti se i na naš chatroom koji se nalazi na njihovom serveru. Dok se to ne sredi nemamo chat.
Ovo što slijedi je njihovo hitno priopenje (danas izdano) u vezi s tim što se dogodilo.
MAKSIMALNA SOLIDARNOST s našim talijanskim drugovima!

---------tekst priopenja------------
Kad smo krenuli s projektom autistici u našem smo kozmikom pesimizmu mislili da je najgore što bi se moglo dogoditi to da nam odnesu stroj, da nam kontroliraju promet na uobiajeni nain i da e kriptografija biti dovoljna da relativno dobro osigura komunikacije naših korisnika. Pogriješili smo. U Italiji ne postoje uvijeti da se govori o uvanju privatnosti ni na jednoj razini.

15. srpnja 2004. agenti poštanske policije su se po naredbi Tužiteljstva iz Bologne pojavili kod providera Aruba, gdje se nalazi jedan od servera naše udruge. Bez da nas upozori, Aruba je iskljuila stroj i dozvolila agentima da kopiraju sve što žele. Na naše telefonske pozive kojima smo se raspitivali o motivima downa, provider je odgovorio priajui o nekom tehnikom kvaru na napajanju kuišta.

Od tog trenutka, kao što se vidi po djelima, nakon malo dana na našem raspolaganju, poele su sistematske kontrole webmaila adrese croceneraanarchica@inventati.org

Meutim, bili su u mogunosti da konroliraju i da si razjasne i sve ostale komunikacije koje prolaze kroz taj stroj što, realno gledano, još uvijek i rade.

Zbog toga emo što prije ugasiti taj stroj, povui emo ga od providera i procijenit emo što dalje. Ve od sada pozivamo sve one koji održavaju neki stroj ili site na onoj web farmi i kojima je pri srcu vlastita privatnost da potraže neko drugo mijesto i da puste Aurubu da truli u svojoj bijedi.

Stanje privatnosti u Italiji je ve samo po sebi bilo dramatino: sada smo osjetili na vlastitoj koži da možemo iskljuiti aparate i proglasiti kliniku smrt pacijenta.

Ne možemo znati koliki drugi komercijalni provideri pružaju pomo policiji bez obavijesti svojim klijentima; ne možemo znati koliko i koje informacije policija može preuzeti s naših i vaših sitova ili servera; ne znamo kako e ih i koliko dugo koristit; ne možemo znati pridržava li se provider tog istog uslužnog tretmana i prema dobro plaenim komercijalnim upitima konkurenata ili trgovakih agencija za osobnim podacima.

Scenarij koji se stvara je na razini najboljih negativnih utopija: organizirati potencijalnu masovnu kontrolu od circa 6000 korisnika i 500 diskusijskih lista, s isprikom da itaju sadržaj samo jednog mail pretinca je samo po sebi nezamislivo daleko od koncepta slobode izražavanja.

OVO NIJE OSOBNO PITANJE, nije nešto što se tie samo nas, koji oito služimo kao pokusni kuni na kojem mogu eksperimentirati nove oblike kontrole i prisluškivanja, uostalom kao i sve osobe ukljuene u istraživanja o file sharingu ili u nekim drugim sluajevima represije na mreži.

OVO NIJE PITANJE KOJE SE TIE SAMO JEDNE UDRUGE ILI JEDNOG NEZAVISNOG SERVERA.

Radi se o istom istraživanju koje je pod isprikom nabavke jednog loga 7. listopada dozvolilo FBI-u zlouporabu federalnog mandata i zapljenu cijelog servera na kojem se nalazila Indymedia Italia (kao i još mnoge druge svjetske Indymedie -op. prev.).

U slijedeim, više tehnikim, izvješima emo pokušat bolje razjasniti tipologiju ovog napada i naše protumjere, kao i politike iniciijative koje namjeravamo razviti, nadajui se da nismo sami u ovoj bitki.

Za sad emo, ne mogavši vam više jamiti jednu pouzdanu uslugu, povui naš stroj na nekoliko dana, popravit emo ga i vratiti on line.

Nije nam u planu pružiti policiji i služinskim serverima zadovoljstvo našeg odustajanja: down e trajat što je krae mogue - nekoliko dana, ne više - i iskoristit emo ovaj ružan dogaaj da se dignemo iz pepela kao ranjeni feniks.

OVO NIJE OSOBNO PITANJE, IAKO JE PITANJE PRIVATNOSTI.

PROITAJ i PROŠIRI ovaj MAIL DJELUJ i ORGANIZIRAJ SE

autistici.org / inventati.org

storia e finalita' della rete telematica antagonista autistici.org/inventati.org - english version

27/06 Compromesso il serverone del FLUG
02/08 Interrogazione parlamentare

02/08 Aggiornamenti di Agosto
(en)
24/06 Cosa succede ora?
( en )
22/06 Descrizione dei fatti
( en | de | es | pt )
21/06 Scoperta la violazione
( en | de | es | pt | hr )

spiegazione semplice - simple explanation [en]
spiegazione tecnica
appunti legali - some legal notes [en]

Materiali per propaganda
Boicotta aruba
reclaim your privacy

comunicati
guestbook

rassegna stampa