Justícia per Iñigo. Escac al model policial!

2CABEZERAEl passat dissabte van concloure, amb una manifestació a Bilbao, les jornades en memòria d’Iñigo Cabacas, el jove de 28 anys mort fa 1 any per un impacte de bala de goma disparat per un policia de la Ertzaintza.
Els companys i companyes de la Plataforma Iñigo Gogoan ens han informat de l’evolució del procés legal i hem pogut contrastar aquest cas amb els de Catalunya.

“Hi ha una persona morta i una autòpsia que demostra que va ser per una bala de goma.”

Com es fàcil d’entendre la gran diferencia és que en aquest cas hi ha una persona morta i una autòpsia que demostra que va ser per una bala de goma.
En el cas de l’Iñigo, abans que els metges confirmessin la seva mort després de 4 dies en coma, la Conselleria d’Interior del Govern Basc descartava la possibilitat que hagués estat per una bala de goma. L’autòpsia va fer canviar la versió.

“Hem d’arribar a tenir un mort per fer caure aquest mur d’irresponsabilitat institucional?”

Aquesta postura no ens va estranyar, ja que és la mateixa de la Conselleria d’Interior de la Generalitat. Una altra vegada demanem al Conseller d’Interior si hem d’arribar a un mort i una autòpsia per fer caure el que considerem és un mur d’irresponsabilitat institucional.
Fa anys que avisem que les bales de goma, siguin de cautxú o de foam, són armes letals, maten, i només amb sort, mutilen.
Sempre ho hem fet amb documents oficials de metges i científics, així com estudis duts a terme en altres països, inclosa la mateixa Comissió Europea que va recomanar (perquè no pot fer més) la seva abolició.

“En un cas d’accident sempre hi ha una responsabilitat objectiva”

En el cas de l’Iñigo, ara la Conselleria està dient que va ser un accident i que per això no es pot donar la responsabilitzar a ningú.
Per més que en un cas d’accident sempre hi ha una responsabilitat objectiva (això passa en tots els contextos, per exemple a un automobilista que atropella a una persona), hi ha molts testimonis que desmunten la versió que allí hi havia aldarulls. De fet, en 1 any, el jutge només ha recollit declaracions.

“Entreu amb tot el que tenim”

A més, en aquests dies s’han fet públiques les gravacions internes (Audio | Transcripció) de la Ertzaintza d’aquella nit i s’escolta perfectament l’ordre: “entreu (a la zona a on estava l’Iñigo) amb tot el que tenim”.
Així que ens sumem a la Plataforma Iñigo Gogoan i a la societat basca per a demanar justícia, ja que no va ser un accident.

“Proposta per reformar un model policial que esdevé malalt. Un escac al model policial.”

Amb la mateixa Plataforma hem plantejat la necessitat de fer un pas més enllà en aquesta injustícia tan evident. Un pas que va des de la denúncia a la proposta d’un diferent model policial. Un model que ha de néixer amb la contribució de totes les entitats i persones que estan involucrades en aquest tema. Un model que proposi canvis de programa en les agendes polítiques dels partits, que fins ara mai han fet propostes per reformar un model de gestió de l’ordre públic que esdevé malalt i que funciona amb evidents influències repressives antidemocràtiques.

Des de Catalunya, demanem justícia per Iñigo Cabacas, pels seus amics i amigues, per la societat basca i sobretot pels seus familiars, als qui hem tingut l’oportunitat de demostrar personalment el nostre suport.

No ens aturarem! Sumarem forces fins a la prohibició d’aquestes armes!

Iñigo Gogoan! Iñigo Justizia!

Prou Violència Policial! Prou Impunitat!

+info: http://poliziaereduarixake.blogspot.se

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *