Mallorca Lliure de Transgènics Agroecologia, Sobirania Alimentària, …

[Valencia] Sol·licitud a la generalitat valenciana i al consell nacional de bioseguretat perquè no permeti l’experimentació de transgènics a Vinaròs (Castelló)

06.08.2011 · Publicat a: A la resta del món


Múltiples organitzacions mediambientals i defensores d’un desenvolupament humà i sostenible, s’uneixen perquè la ciutadania pugui mostrar la seva oposició davant aquests experiments i els riscos imprevistos que comporten per realitzar-se a l’aire lliure.

Després de la nota de premsa difosa, fa uns dies, per Amics de la Terra, vam tenir coneixement de la sol.licitud presentada per l’empresa italiana Transact SRL per al cultiu experimental d’arròs transgènic que té per objecte la producció industrial d’una enzim humana destinada al tractament de la malaltia de Gaucher. Davant aquesta situació, diverses organitzacions de la província s’han coordinat per informar la ciutadania sobre els greus riscos que aquest experiment pot suposar per a la salut, el medi ambient i la economia de les comarques del Baix Maestrat i el Montsià.

Inicialment, les entitats que secunden l’acció són: ACSUD Las Segovias, Amics de Palanques, Ecologistes en Acció (a través dels seus grups a la Vall d’Uixó, Vila-real i Vinaròs), Colla Ecologista d’Almassora, Colla Ecologista de Castelló, GECEN, Greenpeace-Castelló, Plataforma Ciutadana no a la Contaminació, Xarxa d’Agroecologia de Castelló (XAC), en coordinació amb Amics de la Terra, en la web està allotjada una ciberacció (Http://www.tierra.org/spip/spip.php?article1340) perquè totes les persones interessades puguin participar i protestar contra els cultius experimentals proposats.

Sabem que hi ha diversos casos de cultius experimentals de transgènics que han acabat contaminant la cadena alimentària, com ha estat el cas del arroz1 (un dels casos més greus va ocórrer als Estats Units amb l’arròs transgènic LL601 de l’empresa Bayer). A més, la contaminació genètica només és possible detectar-la a través de la realització de proves de laboratori. Si es comprova tal contaminació en l’arròs per a alimentació humana, es requeriria la seva destrucció, en no estar autoritzat.

Recordem que els cultius experimentals proposats en el municipi de Vinaròs podrien causar seriosos problemes de contaminació i hibridació en els camps d’arròs del Delta de l’ Ebre, ja que estan situats a menys de 20 km d’aquesta localitat. Atès que en aquest important aiguamoll es produeix el 15% de l’arròs estatal, les conseqüències podrien ser catastròfiques a les cadenes alimentàries. A més tampoc són descartables altres conseqüències 2 (reducció de la biodiversitat, contaminació del sòl i aqüífers, noves resistències en plantes adventícies i insectes, lèrgies, etc.), sobre la base de l’experiència acumulada existent i documentada.

http://www.tierra.org/spip/spip.php?rubrique305

http://www.ecologistasenaccion.org/article9772.html

D’altra banda, hem d’informar que ja existeix tractament per la malaltia de Gaucher i els enzims humanes necessàries, que s’obtenen en espais confinats, com són els laboratoris. Per tant, la seva obtenció a través cultius a l’aire lliure, com el demanat per desenvolupar a Vinaròs (Castelló), és totalment innecessari donat que, tot i les mesures de confinament que es puguin prendre (refugis, distàncies de seguretat …), l’experiència ha demostrat que és impossible evitar la contaminació per transgènics i per tant hauria de seguir el principi de precaució davant d’un risc inacceptable per a la salut pública i el medi ambient.

Per tant, l’interès de l’empresa italiana Transact SRL per experimentar a Vinaròs és exclusivament comercial i es deu a la permissivitat que hi ha a Espanya en aquest àmbit. Itàlia, així com altres països europeus, manté una postura de major precaució i reserves davant l’alliberament de transgènics al medi ambient.

Les organitzacions signants d’aquest document ja han demanat al futur president de la Generalitat Valenciana ia les persones responsables de les conselleries implicades en el Comité Valencià de Control d’Organismes Genèticament Modificats-OGM’s, així com al President de la Comissió Nacional de Bioseguretat, Sr Jesús Huertas, que no es permeti aquest cultiu experimental a Vinaròs. Cal tenir en compte que el Comité Valencià de Control d’OGM’s és l’organisme amb competències per concedir el permís a l’empresa italiana sol.licitant i la Comissió Nacional de Bioseguretat ha de remetre un informe sobre la seva viabilitat (segons fonts consultades, malauradament gairebé sempre sol adduir-que es desconeix l’existència de riscos, circumstància que xoca amb les evidències documentades).

Considerem que encara existeix, científicament, un gran desconeixement sobre els efectes, a llarg termini, dels cultius transgènics sobre la salut, motiu pel qual s’han muntat aquestes accions i activitats contra les experiències agràries demanades. Totes les investigacions realitzades avui en dia, s’han desenvolupat en laboratoris (espais confinats) i per curts períodes de temps, motiu pel qual entenem que no es poden descartar greus riscos per a la salut pública, a mig i llarg termini, en realitzar experiències a l’aire lliure. Per tant, hauríem de seguir mantenint el principi de precaució ja que no hi ha certesa científica sobre les seves conseqüències.

Organitzacions signants:

ACSUD Las Segovias
Amics de Palanques
Amics de la Terra
Ecologistes en Acció a la Vall d’Uixó, Vila-real i Vinaròs
Colla Ecologista d’Almassora
Colla Ecologista de Castelló
GECEN
Greenpeace-Castelló
Plataforma Ciutadana no a la contaminació
Xarxa d’Agroecologia de Castelló (XAC)