Mallorca Lliure de Transgènics Agroecologia, Sobirania Alimentària, …

[UE] El Parlament Europeu reforça la base legal perquè els països vetin el cultiu dels OGM

04.19.2011 · Publicat a: A la resta del món

La Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu (PE) va demanar el passat dimarts que els estats comunitaris puguin limitar o prohibir el cultiu i la venda de transgènics per raons mediambientals, com la resistència als pesticides.

El vot modifica la proposta presentada per la Comissió Europea (CE) el passat juliol per canviar les polítiques sobre els organismes genèticament modificats (OGM) per tal de donar més llibertat als governs perquè decideixin si permeten o veten aquests cultius en el seu territori. L’Executiu comunitari va plantejar que els estats membres puguin prohibir aquests cultius al·legant diverses raons, però excloent específicament les de tipus mediambiental.

L’informe votat al Parlament va obtenir 34 vots a favor, 10 en contra i 16 abstencions. Segons l’eurodiputada liberal Corinne Lepage, responsable del fitxer, la posició defensada per l’Eurocambra implica que els països “podran citar l’impacte agrícola o mediambiental i els efectes socioeconòmics lligats a la contaminació per justificar una prohibició o restricció en el cultiu dels transgènics “.

La decisió es pot basar, per exemple, en el caràcter invasiu dels cultius, la necessitat de mantenir la biodiversitat o els riscos de contaminació.

El Ple del Parlament Europeu votarà l’informe el proper 7 de juny.

L’organització ecologista Greenpeace va lloar la decisió adoptada i va assenyalar que els arguments mediambientals són “crucials” perquè les prohibicions nacionals siguin forts des del punt de vista legal.

El projecte de Brussel·les no canvia el sistema actual d’autorització d’OGM, però una vegada  que un producte és aprovat per al seu cultiu, la CE vol deixar lliure al país perquè triï plantar o, per contra, vetar.

En l’actualitat, la Unió Europea (UE) només permet la sembra de dos tipus d’OGM: el blat de moro MON810 i la patata Amflora per a usos industrials no alimentaris. D’altra banda, autoritzala venda de 17 transgènics per a aliments o pinsos, com ara varietats de remolatxa,  soja, cotó i blat de moro.

Espanya és el país de la UE amb més superfície d’OGM, amb un 80% de les plantacions de blat de moro transgènic i una extensió nacional que ronda les 76.000 hectàrees. Per contra, apliquen salvaguardes contra el cultiu de transgènics França, Grècia, Alemanya, Luxemburg,  Àustria i Hongria.

Font: Greenpeace